Madmod
Gode madvaner
Det er en overordnet pædagogisk målsætning i Børnehusene Kokkedal at give børn gode madvaner og oplevelser med sund og varieret kost. Denne målsætning handler især om at give børnene mod på at smage og spise sund mad.
Fælleskøkkenets personale varetager tidsafgrænsede forløb om madmod i alle huse i Børnehusene Kokkedal.
Forløbene handler om at:
• gøre børnene fortrolige med forskellige råvarer
• give børnene positive sociale oplevelser omkring madlavning og måltider
• inspirere de voksne til at skabe gode rammer omkring måltiderne.
Rammen om måltidet
Børn har meget forskellige erfaringer med mad og måltider, alt efter hvordan de voksne i hjemmet og institutionen rammesætter måltiderne. Nogle børn er vant til, at måltiderne er ramme omkring et hyggeligt, socialt fællesskab, at der er en indbydende servering, at alle får lidt fra alle fade og skåle over på deres tallerkener og roses for at smage noget nyt. For nogle er det en selvfølge at indgå i fællesskaber omkring borddækning og afrydning, at have stearinlys på bordet og tid til at snakke om og udforske maden og råvarerne. Andre er vant til, at måltider er noget, der hurtigt skal overstås og mest handler om at blive mætte eller lære at ”spise pænt”. De forskellige erfaringer gør en kæmpe forskel for, hvilke kostvaner børnene får mulighed for at udvikle på længere sigt i deres liv.
Viden der virker
Vi lægger vægt på at rammesætte måltiderne ud fra forskningsmæssig viden om, hvad der på sigt kan skabe god trivsel og sunde kostvaner. Måltiderne er alt for vigtige til at overlade til tilfældigheder eller til den enkelte voksnes personlige normer. Vi arbejder på at give alle børn samme forudsætninger for at udvikle mod på at smage varieret og sund mad, lyst til at indgå i fællesskaber omkring måltiderne og interesse for råvarer, sundhed og økologi.
Det skal være sjovt for børnene at beskæftige sig med sund kost, og det skal forbindes med positive oplevelser. Derigennem kan børnene lære at værdsætte de gode råvarer og få mod på at smage noget nyt.