Skip til hoved indholdet

Søvn

Søvnen er en vigtig grundsten for barnets helbred og overskud til at kunne klare de mange fysiske, psykiske og sociale indtryk og udfordringer, som hverdagen byder på. Søvnen bruges til at opretholde balance i kroppen, og under søvnen får kroppen ro til at forny sin energi. Uden tilstrækkelig søvn bliver børn mere modtagelige overfor infektioner, hvilket kan føre til nedsat vækst og udvikling. Søvnmangel kan medføre psykisk stress, som kan komme til udtryk som manglende koncentration, manglende overskud, øget uro, irritabilitet og gråd.  

For små børn er en god søvn om dagen også vigtig for en god søvn om natten. Børn sover efter behov. De yngste sover gerne en formiddags- og en eftermiddagslur, mens de lidt ældre børn oftest kan nøjes med en enkelt middagslur. Vi vækker som udgangspunkt ikke børn under deres lure i institutionen, de får lov til at sove, til de vågner af sig selv.

I vuggestuerne sover nogle af børnene udenfor i krybbe eller barnevogn, og andre sover indenfor. I efterårs- og vintermånederne ligger de børn, som sover ude, i soveposer. Husk i de kolde måneder at medbringe hue og vanter, som børnene kan have liggende i vuggestuen. De børnehavebørn, som har brug for en middagslur, sover indenfor.

Vi har ikke en aldersgrænse for, hvornår man ikke længere sover til middag, men det er typisk først fra tre års alderen, at børnene udvikler en såkaldt dagtids-vågenheds-periode og en nattesøvns-periode. Overgangen til at vænne sig af med middagsluren bliver lettest, hvis man accepterer, at overgangen kan tage tid. Ofte er der forskellige oplevelser af barnets behov og reaktioner omkring søvnen i institutionen og hjemmet. Derfor er det vigtigt, at vi samarbejder om at finde den ordning, som er bedst for jeres barn, når vi kigger på helheden. Hvis et barn er stoppet med at sove til middag, men evt. har brug for det enkelte gange efterfølgende, aftales dette med personalet på barnets stue.
 

ny