”Ådalen er en åben og indbydende 0-6 års institution med humor og god stemning. Vi er stolte af vores mangfoldige hus, hvor alle børn og voksne føler sig velkomne. Det er særligt vigtigt for os, at alle børnene indgår i fællesskaber med andre børn og nærværende pædagoger, og at de har mulighed for at fordybe sig i det, der optager dem. Vi er rigtig gode til at lave spændende udendørs aktiviteter. Vi har indrettet vores legeplads til at give børnene masser af erfaringer med at følge naturens gang året rundt og deltage i pasningen af vores dyr. Vi prioriterer højt at have et gensidigt, trygt og åbent samarbejde med børnenes forældre.”
Daglig leder
Sidsel Holst Jensen
sihj@fredensborg.dk
Tlf: 22249833
Vi er ca. 81 børn, 7 pædagoger, 7 pædagogmedhjælpere og 3 pædagogiske assistenter.
Vi har 4 aldersopdelte børnegrupper:
Sneglene for de 0-3 årige
Mariehønsene for de 0-3 årige
Sommerfuglene for de 3-4 årige
Brumbasserne for de 3-4 årige
Naturlopperne for de 5-årige
Vores indretning er rammesat af et parcelhus med en tilbygning, hvor rummene tilgodeser børnenes mulighed for alsidig udfoldelse og fordybelse. Indretningen har til formål at skabe rammer, som fremmer børnenes trivsel og udvikling.
Vi tænker meget over, hvordan vi indretter vores rum, så de tilgodeser børnegruppens aktuelle behov og inviterer til forskellige former for leg, udvikling og læring. Rummene er indrettet, så de skaber mulighed for fordybelse, og så børnene tydeligt kan se, hvad man kan lege hvor.
Legepladsen
Ådalens legeplads er indrettet med mange små kroge, hvor børnene kan fordybe sig i mindre grupper. Hver mandag igangsætter en voksen aktiviteter på legepladsen, som alle børn har mulighed for at deltage i, fx sanglege og regellege på tværs af alder. Samtidig er vi ude hver dag mellem kl. 12:00 – 14:00 uanset vejr og vind. Formålene med legepladsaktiviteterne er at introducere børnene til en række lege, man kan lege på tværs, så børnene får noget fælles at mødes omkring, samt at leve op til Børnehusene Kokkedals bevægelsespolitik om at børnene skal være fysisk aktive mindst en time hver dag.
Det grønne værksted
Ådalens børn deltager i aktiviteter i Børnehusene Kokkedals grønne værksted på Broengen. Det grønne værksted er områdeinstitutionens fælles køkkenhave og udekøkken, hvor børnene kan indgå i processer omkring dyrkning, høst og tilberedning af frugt og grøntsager. Det grønne værksted har desuden en miljøvandlegeplads, motoriske udfoldelsesmuligheder og en stor tippi, hvor vi kan lave bål, når vejret er dårligt.
Ture i nærmiljøet
Vores beliggenhed er tæt på grønne områder med store græsarealer, skov, vand og offentlig transport. Vi benytter flittigt udflugtsmulighederne i nærmiljøet. Alle vores børn bliver fortrolige med at færdes i skoven og ved åen. Vi besøger ofte de store græsarealer Egedal.
Ådalen serverer mad og frugt for alle børn tre gange om dagen. Måltiderne tilberedes i Børnehusene Kokkedals økologiske fælleskøkken. Under måltiderne lægger vi vægt på at skabe en stemning med nærvær og plads til at eksperimentere. Børnene har mulighed for at deltage aktivt, så de fx hjælper med borddækning og afrydning, og vi støtter børnene i at blive selvhjulpne, så de fx selv lærer at bruge bestik og hælde op i koppen. Desuden bruger vi borddækning som en anledning til at tælle tallerkener, kopper og bestik sammen med børnene.
Dagens måltider
Kl. 07.00 – 7.45 Mulighed for supplerende morgenmad
Kl. 09.00 – 09.30 Formiddagsmad
Kl. 11.00 – 11.45 Frokost
Kl. 14.00 – 15.00 Eftermiddagsmad
Vores personale har en høj grad af opmærksomhed på at skabe gode vilkår for børnenes sproglige udvikling. Vi tilbyder en lang række aktiviteter og samværsformer, som understøtter sproget på alsidige måder. Vi lægger særligt vægt på de nærværende samspil og samtaler mellem børn og voksne, så børnene føler sig set og hørt og får lyst til at bruge sproget.
Ligesom vores øvrige aktiviteter tager sprogarbejdet udgangspunkt i temaerne i vores Årshjul. Sange, rim og remser indgår som en integreret del af hverdagen i Ådalen, og alle børn deltager regelmæssigt i udvidet dialogisk læsning.
Udvidet dialogisk læsning
Vi arbejder i Børnehusene Kokkedal systematisk med udvidet dialogisk oplæsning omkring bøgerne i Sproggaven. Gennem tre oplæsninger af samme bog inddrages børnene gradvist mere og mere som aktive deltagere i læsningen. Vi laver forskellige aktiviteter om bogens handling, blandt andet dramatiseringer, så børnene også kan tilegne sig bogens handling gennem kroppen. Vi taler med børnene om bøgernes handling i alle hverdagens sammenhænge, hvor det giver mening.
Sprogvurderinger
Vi laver sprogvurderinger på alle 3-, 4- og 5-årige børn for at kunne understøtte det enkelte barns sproglige udvikling bedst muligt.
Når barnet starter i Ådalen
Når et barn starter i Ådalen, aftales tilknytningsforløbet altid individuelt. Vi tager udgangspunkt i det enkelte barns behov og familiens muligheder for at deltage i opstarten.
Min læringshistorie
Vi bruger dokumentationsredskabet Min læringshistorie til at styrke samarbejdet omkring barnets trivsel, læring, udvikling og dannelse. Dette skal sikre, at vi får delt de små gode historier om barnets interesser og ressourcer på tværs af institutionen og hjemmet. Ved at dele de gode historier i hverdagen får både medarbejdere og forældre bedre mulighed for at understøtte barnets trivsel og læringsprocesser.
Deltag i dit barns hverdag
Som forælder til et barn i Ådalen er du altid velkommen til at rive en dag ud af kalenderen og tage med dit barn i vuggestue eller børnehave. Det er en god måde at få indblik i dit barns hverdag og lære personalet og de andre børn bedre at kende.
Årlige trivselssamtaler
Vi tilbyder alle familier en trivselssamtale mindst en gang årligt. Som forælder kan du også bede om en samtale, hvis der er noget, du har brug for at snakke med os om i rolige omgivelser.
Sociale arrangementer
Vi har hvert år tilbagevendende sociale arrangementer, hvor forældre har mulighed for at deltage, fx spiseaften og julefest.
Den gode hverdag
Vi lægger stor vægt på samarbejdet omkring af skabe den gode hverdag. Det er fx der, hvor I som forældre har tid til lige at slå jer ned og hyggesnakke med de børn og voksne, der er til stede.